Bremsedeler til henger

November 3rd, 2012

Nå har bremsedelene ankommet fra Trailerparts.

2x52cm og 2x113cm wire. 2sett bremsesko og 4 navkopper. Jeg hadde bestilt billige bremsesko, men fikk originale. De lange wirene er også long-life original. Klager ikke på det.

Jeg håper jeg får gjort jobben før det blir kaldt ute igjen.

20121103_151049-custom

Nytt prosjekt – Renovering av Gaupen tilhenger

October 23rd, 2012

dscf1601-customFor noen år siden arvet jeg en liten Tysse-henger fra 1983. Den har vært trofast, men nå går treverket i oppløsning og ramma ble sveiset for lenge siden.
Jeg har fundert litt på å få tak i noe større og bedre, så da jobben skulle kvitte seg med flere hengere slo jeg til på en av dem.
En 2003 Gaupen B1225 med nettinggrind. Veldig nyttig til hageavfall o.l.

Nå har jeg hentet den og sett grundig over.

Bremsene trenger full overhaling. 2 av kablene var kappet, sannsynligvis fordi de satt fast. Nå virker det som de 2 andre har rustet fast. Uansett virker ingenting, for overføringen har vippearmer som fordeler all bevegelse til den første løse kabelen.

Jeg demonterte en trommel og fant en helt utslitt bremsesko og en delvis slitt. Jeg antar det er problemer ellers også, så jeg bestilte fullt sett bremsesko i tillegg til kabler.

dscf1605-customVinkeljernene som holder draget til resten av hengeren er røket og må byttes (eller sveises?). Jeg mistenker at noen har lastet for tungt eller fordelt vekten dårlig. Det er også noen små braketter lenger frem som virker løse og dørkplata har blitt presset litt opp. Jeg ser for meg at det er greiest å fjerne dørken for å komme til og bygge opp på nytt fra oversiden.

Det er lagt inn en hel dørkplate i aluminium. Originalt er det finèr, og den ligger der fortsatt, men den er sannsynligvis dårlig.

Det ble sagt at det var elektriske problemer, men jeg fant bare en defekt bremselyspære, ellers virker alt.

Månedens “hjertet i halsen”-opplevelse

February 28th, 2012

Fikk en skikkelig støkk på vei hjem fra jobben i dag.

Kjørte over en bro på 4-felts motorvei og skulle passere en Peugeot 307 med en liten skaphenger. Da jeg var på høyde med hengeren begynte den å vingle ganske mye. Instinktivt la jeg meg så langt til venstre som mulig (lite plass på bro) og slapp gassen slik at jeg seg noen meter bakover i forhold til hengeren. Da så jeg gnister mellom bilen og hengeren, øyeblikket etter låste begge hjulene på hengeren seg. Den hadde løsnet fra bilen og bremset med sikkerhetswiren. Jeg så for meg at den skulle vri seg 90 grader og plante draget i min høyre forskjerm eller kanskje velte. Jeg fant ut at det beste måtte være å gi gass igjen og komme meg forbi. Da hengeren hadde passert min blindsone og dukket opp i speilet holdt den fortsatt ganske stødig kurs, men dro seg ut mot høyre og traff rekkverket etter et par sekunder. Det siste jeg så var at vogntoget som lå bak tok en ganske brutal unnamanøver. Veiskulderen på stedet er vel nesten smalere enn hengeren og det er mulig den ble slengt ut igjen i veien.

Jeg antar at kulekoblingen ikke har vært skikkelig låst slik at den hoppet av på en skjøt i broen eller kanskje på grunn av sidevind. Sjekk koblingen folkens!

Effektiv ENØK i trappen

February 5th, 2012

Forrige helg fulførte jeg et prosjekt jeg har tenkt på lenge. Jeg isolerte loftstrappen.

Jeg har et uisolert loft som stort sett har samme temperatur som ute. Mellom trappeoppgangen og oppholdsrom er det bare en vanlig innedør som ikke isolerer særlig godt. Når det var -5°C ute og 20°C inne var det 4°C i trappa.

I høst lagde jeg en ramme som skulle tette hullet i etasjeskillet. 4″ bord og 2×2 i hjørnene. Utvendig var den 3-4cm mindre enn hullet. Sist helg fylte jeg den med Glava og kledde begge sidene med med plast. Så skrudde jeg på et par lister på kanten slik at ramma blir hengene i samme høyde som gulvet på loftet. Jeg hadde først tenkt å lage en hengsle av noe slag, men hele konstruksjonen ble så lett at det går fint å løfte den opp og til siden når jeg skal opp på loftet. Det virket også som ekstra plast på kantene tettet ganske greit mot trekk.

I løpet av den første kvelden (3-4 timer) steg temperaturen i trappen til 8°C. Dagen etter hadde den stabilisert seg på 11°C. Området rundt døren føles lunere. Vellykket prosjekt.

Nettstyring av varmepumpe

January 28th, 2012

Jeg har visst ikke skrevet om det her, men forrige vinter fant jeg til slutt ut av fjernkontrollen til varmepumpa. Jeg var på feil spor lenge, for jeg forventet å se bits som like lange pulser med enten lys eller ikke lys (som RS232 o.l.). Oppdagelsen kom da jeg fant “IRToy raw mode”. Den viser 440us mark, 400us space, 440us mark osv. Da så jeg at de “lyse pulsene”  alltid er ca. 400us, deretter følger det en “mørk puls” på 400us for logisk 0 eller 1200us for logisk 1.

For å tolke data laget jeg et kjapt C#-program som bruker IRToy og presenterer resultatet som en liste med bytes i hex-format. Det viste seg at min fjernkontroll sender 27 bytes med en separator mellom 8 og 9. Etterhvert oppdaget jeg også at det siste er sjekksum. Altså 26 byte med data. For finne ut hva som betydde hva modifiserte jeg programmet slik at det uthever bytes (og evt. bits) som er endret siden forrige lesing. Så var det bare å trykke i vei på fjernkontrollen og notere endringene. Jeg fikk ganske fort kontroll på det jeg trengte. Såvidt jeg husker var timer-funksjonen vanskeligst å knekke. Den bruker 12 bits på å sende klokkeslettene som minutter siden midnatt.

Senere har jeg prøvd programmet med fjernkontroller til andre varmepumper og alle sender på samme måte. Antall bytes og separatorer varierer, men prinsippet er det samme.

For noen uker siden begynte jeg å skrive et Arduino-bibliotek for å styre varmepumpa. Jeg initialiserer at bytearray med standardverdier slik jeg har lest dem fra fjernkontrollen. Så har jeg laget mange funksjoner for å manipulere arrayet. setTemp(t), powerOff(), setFanAuto() osv. For å sende bruker jeg det eksisterende biblioteket InfraredRemote. Sist mandag hadde jeg et gjennombrudd, da prøvde jeg å sende og varmepumpa reagerte nesten på første forsøk. Etter bare noen små justeringer hadde jeg full kontroll. Senere koblet jeg IR-dioden med transistor isteden for direkte. Nå bruker den 120mA og fungerer på 6-7 meters avstand. Godt nok for meg.

Nå har jeg begynt å skrive en enkel webserver som bruker biblioteket. Det ser veldig lovende ut. Forhåpentligvis kan jeg styre varmen fra hvor som helst i verden snart.

Jeg satser på å publisere biblioteket, hjelpeprogrammer og teknisk info når jeg får finpusset det litt. Kanskje på engelsk også, jeg har ikke funnet mye info om dette på nett. Sannsynligvis styres AC-enheter på samme måte.

Ny start med NMEA2000

January 28th, 2012

For noen uker siden fikk jeg ny Lowrance LM-400 display og EP-65 “fuel level sensor”. Nå skal jeg prøve å uforske NMEA2000 på nytt. Forrige runde for 3-4 år siden ble en katastrofe, men nå har jeg ny motivasjon.
Kort oppsummert:

  • Jeg kjøpte pakke LMF-400 og EP-60 (fuel flow).
  • Etter diverse konfigurering sluttet EP-60 å svare, det var flere som hadde samme problem, men ingen fant noe bedre løsning enn å bytte enheten.
  • Jeg bestilte ny EP-60 og samtidig EP-65 (fuel level) på eBay.
  • EP-60 fungerte men jeg fikk en ukjent kabel isteden for EP-65.
  • Selger var lite samarbeidsvillig og ville ikke gjøre noe som helst etter 7 dager (returfrist).
  • Jeg betalte selger for en ny EP-65 utenfor eBay (dårlig idé). Den dukket aldri opp.
  • Jeg klaget etter en måned eller 2. Selger lovte å sende ny uten videre spørsmål, men jeg fikk ingenting. Antar det aldri ble sendt noe EP-65.
  • Vinteren 2009/2010 ble LMF-400 stjålet. Jeg satt igjen med bare EP-60 og gav opp hele greia.

Jeg har prøvd å koble opp ny LMF-400 med EP-60 som var død for 4 år siden. Nå virker den. Enten har den blitt helt nullstilt etter så lang tid uten strøm, eller så er det ny firmware i LMF-400 som løser problemet. Lurer på om jeg skal vekke til live den gamle forumtråden.

Sist jeg studerte dette fantes det så godt som ingen offentlig tilgjengelig informasjon om protokollen og folk var litt oppgitt over det. Nå ser det ut som det har dukket opp mer offisiell informasjon i tillegg til at andre har hatt tid til å eksperimentere seg frem til nyttige ting. Jeg har lært mer også. Nå er jeg ganske sikker på at jeg skal få en Arduino til å kommunisere på bussen. Jeg har lyst til å få inn hastighet fra GPS og motortemperatur i første omgang. Videre tenker jeg på oljetrykk og flere temperatursensorer.

Ordgalskap

December 20th, 2011

Jeg henger litt etter når det gjelder smarttelefoner og pads, så jeg har ikke fått med meg Wordfeud-farsotten. Forrige uke ble det litt konkret snakk om det og Scrabble-verktøyet jeg slang sammen for 3-4 år siden. Jeg sjekket litt og det viser seg at jeg nå har passert 1000 20.000 sidevisninger i døgnet. Loggene renner over. Blogginnlegget er blandt de første treffene på “scrabble hjelp” på Google. Nå blir jeg vel nødt til å gjøre ferdig de forbedringene jeg har tenkt på.

Oppdatering 22.12.2011:

Webalizer fungerte tydligvis ikke helt. Trafikken jeg trodde var for hele desember viste seg å være bare et døgn. Det riktige tallet er 20.000 sidevisninger i døgnet. Jeg sitter og ser på loggen som scroller nå og det er maks et par sekunder mellom visningene. Det spørs hvor lenge dette går med mine lite optimaliserte databasekall. Noen som blir avvist?

Stuevinduer del 3 – ferdig utvendig

December 2nd, 2011

En veldig forsinket oppdatering. De siste vinduene og utvendig listing kom på plass for en måned siden. Etter det har det skjedd veldig lite. Det mangler fortsatt litt panel ute og inne mangler alt av foringer og lister.

dscf1336-customdscf1335-custom

Snodig olje

November 26th, 2011

Jeg har sett mye rar olje, men “karamell og fløte”-varianten  jeg tappet av hekkagregatet for noen dager siden var ny for meg. Den hvite delen var veldig tykk og den gyldne virket helt som ny. Det er Biltema traktorolje som har blitt blandet med litt saltvann i løpet av sommeren, så har den stått stille noen uker.

dsc01376-custom

Slutt på båtsesongen for i år

October 27th, 2011

Det nærmer seg tre uker siden jeg tok opp båten og nå er den pakket og klar for vinteren.

Slutten av sesongen ble mer mekking enn bruk og det er fortsatt jobb igjen. Det begynte med at motoren ikke startet etter å ha stått i flere uker. Det viste seg at forgasseren ikke fikk bensin. Jeg renset vannutskilleren (grovfilter?), byttet det andre bensinfilteret som sannsynligvis var 10 år gammelt og primet pumpen. Da startet motoren, men den gikk bare på 7 sylindre i perioder, så jeg byttet plugger (5 år gamle) og da ble det bra. Noen dager senere luktet det bensin og jeg fant ut at det lakk fra en av slangene som jeg hadde vært borti da jeg byttet filter. Mens jeg var bortreist noen uker senere begynte det å lukte mye bensin, det virket som det var mer bensin enn vann under motoren. Innen jeg kom hjem var bensinlukten borte og tanken var helt tom. Så tom at det må være lekkasje i selve tanken, slanger o.l. sitter høyere opp. Vinterprosjekt. Da jeg skulle ta opp båten satte jeg bare et kobberrør på en bensinslange og satte den i en kanne for å slippe å gjøre noe med tanken. Det fungerte, men jeg fikk lekkasje i enda en slange som jeg måtte bytte. Hele bensinsystemet trenger tydeligvis en overhaling.

dsc01311-custom

Vinterklargjøringen gikk heldigvis greit. Det har blitt rutine nå. Varmkjøring med ferskvann og til slutt et par desiliter olje i forgasseren mens motoren kjøles med frostvæske. Jeg har funnet en Gardena-kobling som passer perfekt i vannslangen, slik at det er lettere å koble vannet av og på.

dsc01309-customdsc01310-custom

Jeg får fortsatt vann i olja på drevet. For 2 år siden byttet jeg tetningen rundt propellakslingen, men det hjalp ikke helt. Tetningen så heller ikke slitt ut. Nå tror jeg at jeg har funnet lekkasjen. Jeg la tilfeldigvis drevet på siden i garasjen før jeg tappet oljen. Etter et par dager hadde det blitt en tydelig oljedam under girvelgeren. Jeg regner med det lekker rundt akslingen, så jeg skal bytte tetningene der.

dsc01340-custom